Bantningspiller

Bantningspiller
Att ta ett bantningspiller och vakna upp nästa morgon – smal och klar – är nog den ultimata drömmen för många. Och även om många tillverkare av bantningspiller vill dra vinst av din drömm, så är det aldrig så det går till. Bantningspiller kan på olika sätt manipulera vår kropp på ett sådant sätt att bantningen underlättas. Men på slutändan är det alltid dina egna ansträngningar som ger effekt.
Men som sagt, som hjälp på vägen kan bantningspiller vara ett alternativ. Det finns många olika sorters bantningspiller som fungerar på olika sätt. Därför kan det vara en mycket god idé att fundera igenom vilka som skulle hjälpa dig bäst – och vara bäst för din hälsa.

Gå ner 5-10 kg inom någon månad. Gratis konsultation !
Effektiv Fettförbrännare, Prova för 1kr, klicka här !

Aptitnedsättande bantningspiller
Bantningspiller utgår från olika verkningssätt. Ett av dessa är centralt verkande bantningspiller. Dessa har två huvudgrupper. Den ena gruppen stimulerar dopamin och nor-adrenalin som leder till mer psykisk energi, minskar aptiten och ökar fettförbränningen. I Sverige finns inga läkemedel av denna grupp i syfte för bantning. Sådana mediciner finns – men till andra användningsområden. Många av dessa läkemedel är förbjudna i Sverige, såsom amfetamin. Denna grupp av läkemedel är oftast mycket beroendeframkallande.

Grupp två av bantningspiller som är centralt verkande är de som manipulerar serotonin. Ett sådant läkemedel är Sibutramin (Reductil) och är godkänt i Sverige. Detta motverkar aptiten genom att påverka serotonin. Ett annat läkemedel inom denna grupp är Dexfenfluramin, som fanns förr – dock aldrig i Sverige – och sedermera drogs tillbaks då biverkningarna var för grava.

Övriga bantningspiller
Bantningspiller som inte tillhör de två ovanstående centralt verkande varianterna har i stället sin verkan enbart ute i kroppen. Ett sådant exempel är Xenical. Detta är godkänt i Sverige och påverkar hur stor mängd fett kroppen kan ta upp.
Andra sorters bantningspiller återfinns bland naturmedel, örtpreparat, kosttillskott mm.
Många sorters bantningspiller säljs utanför Apoteket men innehåller oftast farliga ämnen och kan därför av säkerhetsskäl inte rekommenderas. Bland annat har flera visat sig innehålla ämnen som kan ge svåra leverskador. Detta, tillsammans med att effekten aldrig kan garanteras, är en tungt vägande orsak att låta bli dessa preparat.

I Läkemedelsverket klassifikationer för bantningspiller finns följande olika kriterier:
- Bantningspiller som skyndar på födans väg genom tarmen.
- Bantningspiller som bedövar smaksinnet.
- Bantningspiller som påverkar det centrala nervsystemet och minskar aptiten.
- Bantningspiller som hämmar effekten av de enzymer som bryter ner fett, kolhydrater och proteiner.

Vanliga bantningspiller
De vanligaste bantningspillren innehåller ofta efedrin. En effekt som efedrin, vid högre doser har, är att:
- ge mer energi till kroppen
- troligen öka fettförbränningen
- sätta ner aptiten
Läkemedel med efedrin är dock icke tillåtna i Sverige som bantningspiller. Efedra sägs få en större effekt i kombination med koffein.

Godkända bantningspiller i Sverige
Bara ett fåtal bantningspiller är godkända i Sverige.
Bantningspiller – Xenical: begränsar kroppens förmåga att ta upp fett med ca 30%.
Bantningspiller – Reductil: fungerar aptitnedsättande och minskar energiomsättningen.
Bantningspiller – Acomplia: används vid behandling av fetma, i kombination med motion och bättre kost. En biverkning kan vara depression. Märker man den minsta tendens till detta vid användande av detta bantningspiller – kontakta läkare!