Diet

Diet
Diet innebär kort att man anpassar eller tar bort delar ur kosten av exempelvis etiska, religiösa eller hälsoskäl. Etiska skäl kan vara att utesluta kött då man tycker det är fel att döda djur. Detta brukar dock inte kallas att man gå på diet utan att man är vegetarian. Men i grunden är det definitionsmässigt detta det är. Religiös diet kan som exempel tas den judiska koshermaten där man inte äter kokött tillagat i mjölk. Hälsodieter kan man gå på då man är allergisk mot något, exempelvis nötter, soja, gluten, mjölsocker mm.

Hälsoskäl kan även vara att man behöver gå ner i vikt för att må bättre. Då går dieten ut på att man drar ner på eller utesluter socker, stärkelse, kolhydrater mm.

Gå ner 5-10 kg inom någon månad. Gratis konsultation !
Effektiv Fettförbrännare, Prova för 1kr, klicka här !

Dieter som bantningsmetod
När du går på diet för att du bantar brukar det vara föda som ger mycket energi som utesluts eller tas bort. För att en sådan diet ska fungera måste din dagliga energiförbränning överstiga ditt dagliga energiintag. Detta leder till att kroppen använder de energireserver som redan finns lagrade i kroppen – företrädesvis genom fettet.

Vanliga bantningsdieter
Det bör sägas om dieter att dessa oftast bör ordineras av en läkare. Det är alltid vanskligt att ge sig på en diet när man inte vet vad den innebär för ens kropp. Flera dieter – som påstås vara utarbetade av läkare från något större sjukhus – cirkulerar och används som vanlig bantningskur. Dessa dieter är oftast framtagna för vissa människor speciellt. De har särskilda besvär och behov. Om man inte fått klartecken från en läkare att den dieten passar en, kan man ta hälsorisker när man följer en sådan diet.

Lågkaloridieten
Denna diet är den som nämnts ovan. Förbränn mer energi än du tar in – så går du ner i vikt. Denna metod, exkluderat motion, är inget som rekommenderas. Balans mellan kost och motion är alltid det bästa.

GI-dieten
GI-dieten innebär att man äter mat med lågt GI-värde. Sådan mat har en energiart som tar tid på sig att gå ur kroppen och lämnar därför inte någon gnagande hungerskänsla kort tid efter konsumtionen.

Atkinsdieten
Atkinsdieten innebär att du äter få eller inga kolhydrater. Kroppen tvingas att förbränna fett. Kritiker mot Atkinsdieten säger att i detta tillstånd tror kroppen att den svälter och går in i det fysiska läget. När den så får kolhydrater igen, börjar den direkt producera fett.

LCHF-dieten
LCHF, Low Carb and High Fat är en diet som innebär att man äter väsentligt mindre kolhydrater men i stället äta mer fett och proteiner. Det kan synas märkligt att bekämpa fett genom att äta mer fett, men denna metod är utprövad efter ny forskning som tagits fram för att underlätta för diabetiker som har behov av viktminskning. Kolhydrater har nämligen visat sig vara den beståndsdel i födan som i störst utsträckning frisläpper insulin. Insulinet är nämligen det hormon i kroppen som är mest aktiv i att lagra fett. Den ovan nämnda forskningen har påvisat att föda med låg kolhydrathalt är lika – eller till och med mer effektiv än merparten av andra kände bantningsdieter.