Gå ned i vikt

Gå ned i vikt

Att gå ned i vikt är ett tämligen nytt fenomen som uppstod under sent 1800-tal och tidigt 1900-tal. Före det var att gå ned i vikt något som gemene man inte önskade. Om man gick ned i vikt betydde det fattigdom eller till och med svält. Att frivilligt gå ned i vikt av kosmetiska eller hälsoskäl, är något som hör den moderna människan till.

Gå ner 5-10 kg inom någon månad. Gratis konsultation !
Effektiv Fettförbrännare, Prova för 1kr, klicka här !

Att frivilligt gå ned i vikt fick sitt genombrott i och med engelsmannen William Banting (1797-1878) utvecklade en metod som gick ut på att undvika mat med mycket stärkelse och socker.

Att gå ned i vikt förr och nu

Bantings metod gav namnet till hela det moderna fenomenet “Bantning”, men har därefter fått många efterföljare. Bantningsmetod har fått ge namn till alla metoder med syfte att gå ned i vikt. Länge har man ansett att ätandet av fettsnål mat leder till att man går ner i vikt. Ny forskning har dock pekar dock åt ett annat håll. Den visar att det är kolhydraterna vi ska akta oss för. Undviker man fettsnål man går man visserligen ner i vik, men minskningen håller inte i sig. Ganska snabbt går man upp igen. Denna metod kan lätt leda till den ohälsosamma jojobantningen.

Alltså visar det sig att Bantings gamla metod stämmer bättre än många andra metoder som kommit och gått genom åren.

Fällor när man vill gå ned i vikt

Under många år ha det framställts nya produkter med ersättningsmedel för socker. Dessa produkter ska göra att vi undviker sockrets rikliga mängd kolhydrater som förvandlas till fett. Dock har det visat sig att dessa produkter inte gör så stor skillnad när man försöker gå ned i vikt. Varför det är på detta sätt är man inte riktigt säkra på – men en allmän teori är att kroppen reagerar på sötman i sig och sätter i gång samma insulinproduktion som när det är riktigt socker.

Det är också vanligt att man – när man vill gå ned i vikt – att man tror att lågkalorimat kan konsumeras i vilka mängder som helst. Så är inte fallet. Även om matten man äter är kolhydratfri finns det andra sätt att gå upp i vikt. Det krävs mer, men är fullt möjligt om konsumtionen är hög.

Den gyllene regeln när man vill gå ned i vikt är alltid att inta mindre energi än kroppen förbränner. Det finns olika sätt att hålla koll på detta. Den mesta föda som säljs har angivet på förpackningen hur många kalorier och hur mycket energi produkten innehåller per 100 gram. Det finns även uträknat hur mycket energi olika aktiviteter förbränner. På detta sätt kan alltså mäta och väga intag och förbränning, och vara ganska säker om man ligger på rätt sida om gränsen.’

Ett annat bra trick när man vill gå ned i vikt är helt enkelt att äta långsammare. Ofta när man äter för fort hinner man inte med att känna när man egentligen är mätt – och får i sig mer än vad man egentligen vill ha och behöver.